Single Pages

Wednesday, 18 October 2017

İngiltere Tier 4 (General) Student Vizesine Başvurmak için Gerekli Evraklar

0 Yorum
İngiltere Tier 4 Student Vizesine Başvurmak için Gerekli Evraklar (Eylül /Ekim 2017)

Image source : Tier 4 Visa - Gov UK 

İnternet üzerinden epey arama yaptım fakat vize başvuru konusunda karşıma çıkan tüm bilgiler ya zaman aşımına uğramış ya da yetersiz ve açıklayıcı değil. Hatta ve hatta girdilerin/yazıların tarihlerini göremediğimizden dolayı, bilgilerin güncelliğini teyit etme sorunu baş göstermektedir. Dolayısıyla, aşağıdaki bilgileri her zaman olduğu gibi kendime not düşmek için blogumda yayınlıyorum. Ayrıca, bu bilgiler ihtiyaç sahiplerinin muhakkak işine yarayacaktır.


*** Uyarı

Aşağıdaki listedeki tüm belgeler Tier 4 (General)(Sponsored) Student kategorisi için geçerlidir. Benim kazandığım burs, kayıt olacağım okul tarafından sağlanan tam kapsamlı bir burs olup, doktora öğrencisi / Post Graduate Researcher (PGR) statüsünde araştırmacı bursudur.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bursu ya da kendi parasıyla gidecek başvuru sahipleri yahut özel bir sponsor tarafından burs alan öğrencilerin, hangi evrakları temin etmesi gerektiğini bilmemekteyim.


Teslim Edilecek Evraklar

- Online Vize Başvuru Formunun çıktısı

- CAS 'ta yer alan tüm belgeler (Diploma, IELTS, Transcript vb)

- ATAS Sertifikası (Fakülte ve departmanlara göre değişiklik göstermekte)

- Sahip olunan bütün pasaportların fotokopileri (işlenmiş sayfalar dahil olmalı)

- Lisans diploması ve Lisans transcript dökümü (Türkçe ise Yeminli Tercümesi)

- Yüksek Lisans diploması ve transkript dökümü (Türkçe ise Yeminli Tercümesi)

- Bankadan alınan hesap dökümüyle ilgili İngilizce kurumsal yazı ve imza sirküleri.

- Kimlik Fotokopisi

- Nüfus Kayıt Örneği (Vukuatlı Nüfus Cüzdanı) Yeminli Tercümesi

- Evlilik Cüzdan Fotokopisi

- (Appendix Form alınmadı)

- Biyometrik fotoğraf istenmemektedir. Zaten Schengen vizesi de dahil olmak üzere, fotoğraflar, başvuru sırasında ilgili merkezlerde çekilmektedir.

* Pasaport dışında hiçbir belgenin aslı (orijinali) istenmedi.


NOT : Yeminli Tercümelerin, Noter onaylı olmasına ihtiyaç yoktur. Fazladan masraf yapmayınız.


Eşlerin Beraber Başvurması Durumunda

Eşler beraber başvuru yapacaklar ise "dependant" olarak tanımlanan başvuru sahibi için teslim edilen evraklar

- Pasaport ve işlenmiş sayfaların tümünün fotokopileri (eski pasaportlar da dahil)
- Evlilik Cüzdanı Fotokopisi
- Lisans ve Yüksek Lisans Diplomaları

- Nüfus Kayıt Örneği (Vukuatlı Nüfus Cüzdanı) Yeminli Tercümesi
1) Kendisi ve Eşinin olduğu
2) Kendisi, Eşi, Anne ve Babasının olduğu



Türkiye’de UK Vize Başvuru Merkezi ise TLScontact firmasıdır.



Kaynaklar

Tier 4 için Resmi ve Genel Bilgiler: https://www.gov.uk/tier-4-general-visa

Vize Ücretleri: https://visa-fees.homeoffice.gov.uk/

Vize İşlemlerinin Süreleri: https://visa-processingtimes.homeoffice.gov.uk/

ATAS Başvuru Sayfası: https://www.academic-technology-approval.service.gov.uk/

Tier 4 ile ilgili Detaylı Açıklamalar: https://www.gov.uk/government/publications/guidance-on-application-for-uk-visa-as-tier-4-student

Appendix Form: https://www.gov.uk/government/publications/application-for-uk-visa-under-tier-4-general-form-vaf9-appendix-8

UK Council for International Student Affairs: https://www.ukcisa.org.uk/

Vize Başvurusu Merkezi TLScontact : https://uk.tlscontact.com/tr/ist/index.php



Comments

Monday, 17 July 2017

Excel'de Çizilen Grafiklere Hata Payları Ekleme (Error Bars)

0 Yorum
Excel'de Çizilen Grafiklere Hata Payları Ekleme (Error Bars)


Bazı durumlarda, grafikleri muhakkak MS Excel ile hazırlamamıza ihtiyaç duyulmakta. Her ne kadar, nazarımda gözde bir yeri olmasa da Excel'in hakkını yemeyelim. Yeri geliyor hayat kurtarıyor, yeri geliyor verileri çok pratik bir şekilde görsel hale getirmenize olanak sağlıyor.

Elimizdeki verilerin hata paylarını çizirmemizi gerektiren durumlarda, aşağıdaki görsellerdeki adımları sırasıyla takip ederek, hata paylarını / oranları çizdirmek için gerekli detayları bulabilirsiniz.


Chart Elements > Error Bars > More Option 



* Ekranın en sağ tarafında görülen "Format Error Bars" bölümünün altında çizdireceğimiz hata payları seçenekleri görülmekte. 

* En alt seçenek olan "Custom > Specify Value" seçeneğiyle hata değerlerini kendimi atayabiliriz.

* Hata paylarındaki pozitif ve negatif değerler benim verilerimde aynı olarak görünmektedir.



Kendi verilerimizdeki hata oranlarının, yatay eksendeki değerlerini, bu şekilde çizdirdik.


Comments

Monday, 10 July 2017

SpaceX Mars Yolculuğu ve Kolonileşmenin İlk Adımları

0 Yorum
SpaceX, Mars Yolculuğu ve Kolonileşmenin İlk Adımları

Mars (SpaceX) - Image source : Libertpub
İnsanoğlunun, Mars gezegeninde bir koloni kurması fikri, artık, bilim-kurgu olmaktan öteye geçmiş gerekli adımları atmaya başlamış, desek, yeridir. Elbette, bu öngörü, ciddi girişimler tarafından yapılmaktadır. SpaceX faaliyetlerinin takipçileri, durumun ne boyutta olacağını tahmin ediyorlardır. Medya ve sosyal medya dışında da faaliyet göstermeye karar veren SpaceX; tarihe not düşmek ve literatüre girmek maksadıyla, bilimsel yayın formatında bir makale yayınlayıp, vizyonlarını ciddi bir şekilde yazıya dökerek, çok mühim bir adım daha attılar. Çünkü yolculuğun sistematiğinden, kullanılacak uzay araçların motorları ve üretim malzemelerine kadar tüm detaylardan bahsedilmiş. Bu sayede, gelecekte yapılacak olan çalışmalara ve araştırmalara referans olabilecek bir kaynak yarattılar.

SpaceX'in CEO'su Elon Musk tarafından yazılan "Making Humans a Multi-Planetary Species" başıklı makale News Space dergisi tarafından yayınlandı. Mars'a yapılacak yolculuk ile ilgili planlar detaylıca ve basit bir dille izah edilmiş, diyebilirim. Esasen, bu konu hakkınaki bilgiler geçtiğimiz Ekim Ayında Mexico'da gerçekleşen International Astronautical Congress 'de sunum yaptığı sırada da dile getirilmişti. Fakat, Bu sunumu SpaceX YouTube sayfasından izleyebilirsiniz. 

"İnsanlığı Çok Gezegenli Bir Tür Yapma" başlıklı yazıda, Mars'a koloni kurulmasının ne kadar makul ve uygulanabilir olduğuna dair temel bilimsel bulgulara değinen, Elon Musk; Ay, Venüs ve Jüpiter'in neden insan ırkı için elverişli olmadığını vurgulamakta. Dünya ve Mars'ın özellikleri birbirine en benzer ve yaşanılabilir en elverişli gezegen olarak değerlendirilmektedir.

Pek Neden Mars ?

Hemen yanıbaşımızda  Ay varken neden Mars'a kadar zahmet ediyoruz. Hatta, Apollo 11 ile 20 Haziran 1969 tarihinde Ay'a ayak basmamışmıydık? Ay'ın temel sorunu atmosferi ve doğal kaynaklarının olmaması. Dahası Ay'ın, Mars'a kıyasla küçük bir gezegen olması.


Mars ve Dünya'nın Karakteristik Özellikleri (Musk, 2017, New Science)


Mars ve Dünya'nın karakteristik özellikleri makalede Tablo 1'de belirtilmiş. Vurgulanan en can alıcı nokta yerçekimi değerleri arasındaki fark. Mars'ın yerçekimi kuvveti Dünya'daki yerçekimi kuvvetinden yaklaşık %62.5 değerinde daha az. Böylece ağır cisimler, daha rahat bir şekilde taşınabileceğine dikkat çekilmiş. Ayrıca sıcaklık farkları nedeniyle Mars, gezegenimize nazaran daha soğuk bir ortam.

Diğer seçenekleri değerlendirecek olursak,
Venüs'ün uygusuzluğu atmosferinin yüksek basınclı sülfür dolu, asidik bulutlarla kaplı olması; Merkür ise Güneş'e çok fazla yakın; Satürn ve Jüpiter'in uydularından birine gitmek yolculuk için çok çok fazla uzak olması ve Güneş'e çok uzak olmaları, insanoğlu için elverişli konumda olmamasına neden oluyor.

Mars kolonisinden temsili bir insan tasviri (Musk, 2017, New Science)

Bu makalenin esas önemi, SpaceX 'in, Mars gezegeninde kolonileşme ve İnsan uygarlığını Dünya dışına taşıma konusunda çok ciddi planları olduğunu ve seyahatin nasıl gerçekleşeceği detaylarını grafiklerle açıklamasıdır. İlk hedef, tekrar kullanılabilir roketler ve uzay gemileri aracılığıyla Gezegenler Arası Taşıma Sistemi (Interplanetary Transport System - ITS) kurmak.

Buradaki temel sorun, Apollo görevlerinde olduğu gibi mevcut yöntemleri kullarak Mars'a ulaşmak, kişi başına $10 Milyar Amerikan Dolarına tekabül etmekte. Dolayısıyla buradaki temel çözüm noktası inşa edilmesi planlanan ITS ve bu sayede, yolculuk, hayal olmaktan çıkıp, gerçeğe dönüşebilecek.  Bununla ilgili pekçok güzel şekilleri ve ayrıntıları makalede bulabilirsiniz.

Peki Ne Zaman Gidiyoruz ?

Makalenin bu kısmı biraz çekinceli diyebilirim; çünkü Musk, haklı olarak net bir cevap vermekten çekiniyor. Dolayısıyla, birçok rakam bulabiliyoruz. En makul değerleri paylaşacak olursak : önümüzdeki 50 ila 100 yıl içersinde, 1000 ya da daha fazla uzay gemisiyle, 100 ve daha fazla insan taşınabileceği öngörülmektedir.

Yolculuk Maliyeti

Günümüz şartlarında Mars yolculuğunun fiyatı, kişi başı $200,000 dolarak olarak hesaplanmış ki bu değer ABD'de ortalama bir ev fiyatı olarak belirtilmiş. Ancak, "Yolculuk Maliyeti" başlıklı pasajda, tahmin edilen yolculuk ücretinin, ton başına $140,000 dolarak olduğu; fakat yolculuk yapacak kişi bagajları ve hayat boyu yiyeceklerini temin etmesi ve toplam ağırlığın 1 ton ağırlığına denk gelmesi durumunda bu ücretin yaklaşık $100,000 dolara ve daha da azalabileceğine dikkat çekiliyor.



Kaynaklar

Elon Musk IAC 2016 Sunumu :  https://www.youtube.com/watch?v=h7uyfqi_te8



Comments

Friday, 9 June 2017

PISA - Öğrenci Değerlendirme Raporu 2015

0 Yorum
Uluslararası Öğrenci Değerlendirmesi Programı Memnuniyet Araştırması 
OECD PISA (International Student Assessment)


Geçtiğimiz Nisan Ayı ortalarında ana haber bültenlerine düşen, PISA Raporundaki Türkiye'nin başarı sıralamalarıyla ilgili haber neticesinde, bu rapordan ve araştırmadan haberim oldu. İlgili araştırma konusuyla ilgili 3.Cilt yayınlanmış bulunmakta ve bu araştırmanın temelini aşağıdaki sorular oluşturmaktadır.

Araştırma konusunun temelini aşağıdaki sorular oluşturmaktadır:
  • Öğrenciler, okul hayatından memnun mu ?
  • Öğrenciler kendilerini, okuldaki bir topluluğa ait olduklarını hissediyorlar mı?
  • Öğrencilerin, akranları, öğretmenleri ve aileleriyle iyi ilişkileri var mı?
  • Öğrencilerin okul içindeki ve dışındaki tutumları ile akademik performansları arasında herhangi bir bağlantı var mıdır?
Bu sorular, öğrencilerin, okuldaki hayatındaki başarı durumunu incelemekle beraber, akranları ve öğretmenleri ile olan ilişkilerini, ev hayatlarını ve öğrencilerin okuldaki performanslarının nasıl analiz edildiğini izah eder. Dönemin ilk OECD PISA raporu olan "Öğrencilerin Zindeliği: PISA Sonuçları 2015 (cilt 3)"merkezinde yukarıdaki sorular yer almaktadır. Bulgular, 72 OECD PISA 2015 Bilim, Matematik ve Okuma Anketine ek olarak, 72 katılımcı ülke ve ekonomide yaklaşık 540.000 öğrencinin tamamladığı bir anket üzerine kurulmuştur.


Bunun yanısıra 24 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan, araştırmanın 4. cilti şu an indirebilir durumda PISA : Finansal Okuryazarlık (Financial Literacy) Raporunu da gözden geçerbilirsiniz : http://www.oecd-ilibrary.org/education/pisa-2015-results-volume-iv_9789264270282-en

Kaynak:

1- OECD PISA: http://www.oecd-ilibrary.org/education/pisa_19963777
2- OECD Newsroom: http://www.oecd.org/newsroom/first-oecd-pisa-report-on-students-well-being-launches-wednesday-19-april-2017.htm
3- OECD ILibrary : http://www.oecd-ilibrary.org/education/pisa_19963777


Comments

Monday, 22 May 2017

Dünya Sağlık Örgütü Veritabanı

0 Yorum
Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation) Veritabanı

Dünya Sağlık Örgütü Veritabanı

Genellikle ana haber bültenlerinde karşılaştığımız - "Dünya Sağlık Örgütü Raporlarına / Araştırmalarına göre... " - şeklinde başlayan cümleler neticesinde, bu raporlara göz atmaya karar verdim. İlk iş olarak WHO resmi websitesini gezinme şansı buldum. Örgütün idari ve finansal işleyişini hakkında detaylı bir bilgim yok, fakat raporlar ve veriler üzerindeki ilk gözlemlerim organizasyonun gayet ciddi bir şekilde çalıştığıdır. Bunlar, elbette, eleştiriye açıktır; bihassa tabloların ve grafiklerin tasarımlarını, kendi adıma kullanışlı bulmadımı söyleyebilrim. Buna rağmen, uluslararası faaliyet gösteren ciddi bir örgütünün veritabanına, ücretsiz ve hızlı bir şekilde eriştiğimizi unutmamak gerekli.

Araştırma yapmak ve öğrenmek daimi keyfimiz ve en önemli ilkemiz olduğundan, verilerin, grafiklerin ve tabloların hazırlanışında harcanılan zaman taktide şayan. Verilerle çalışanlar çok iyi bilir/bilmelidir ki verilerin kaynağı ve yani verinin verisi olarak tanımlayabileceğimiz "metadata" bilgilerine de erişmek mümkün.

Bunun dışında, güzelim ülkemizde, bu tip bir organizsyon var mıdır? yahut bu tip veritabanları, mevcut mudur, şuan için olduğunu zannetmiyorum. Ancak böyle bir kaynak mevcut ise erişme hakkımız var mıdır ? vb soruların yanıtlarını, bilmiyorum fakat en kısa zamanda araştırıp, bilgi sahibi olacağım ve yazı içersine güncelleme olarak ekleyeceğim.

Şahsen en çok ilgilendiğim ve merak ettiğim konuların başında Su ve Çevre Kirliği geliyor. Dolayısıyla onları inceleme şansı buldum ve o verilere hızlıca erişebileceğiniz kaynak sayfalarının linklerini aşağıda bulabilirsiniz.


Çevresel kirlilikten sebebiyle meydana gelen ölümler: http://www.who.int/entity/gho/phe/en/index.html


2002 yılından günümüze kadar, Türkiye'nin istatistiklerine ulaşmak için : http://www.who.int/gho/countries/tur/en/ ne yazık ki fazla bir veri bulamayacaksınız. 


Kaynaklar : 
http://www.who.int/gho/en/
Comments

Monday, 10 April 2017

Yunan alfabesi ve Sembolleri

0 Yorum
Yunan alfabesi ve sembolleri

Latin Alfabesi Yunanca Adı Büyük Harf Küçük Harf
a Alpha Α α
b Beta Β β
g Gamma Γ γ
d Delta Δ δ
e Epsilon Ε ε
z Zeta Ζ ζ
h Eta Η η
th Theta Θ θ
i Iota Ι ι
k Kappa Κ κ
l Lambda Λ λ
m Mu Μ μ
n Nu Ν ν
x Xi Ξ ξ
o Omicron Ο ο
p Pi Π π
r Rho Ρ ρ
s Sigma Σ σ,ς 
t Tau Τ τ
u Upsilon Υ υ
ph Phi Φ φ
ch Chi Χ χ
ps Psi Ψ ψ
o Omega Ω ω



===



Comments

Saturday, 11 March 2017

Google Chrome Viruslerden Kurtulma ve Varsayılan Arama Motorunu Değiştirme

0 Yorum
Google Chrome Tarayıcısındaki Reklamları ve Virüsleri Temizleme
Varsayılan Aramotorunu Değiştirme ve Bilgisayarı Hızlandırma Yöntemleri


Google Chrome kullanırken, pop-up ve benzeri sinir bozucu reklamlardan kurtulmak için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz. Aşağıda önerilen yazılımların tamamı ücretiz ve Google'ın önerilerine dayanmaktadır. Kaynakları ve ilgili bağlantıları, yazının sonunda bulabilirsiniz.

Deneyimsiz ve dikkatsiz kullanıcıların pek çok kez karşılaştığı sorunların başında, internette gezinirken karşılaşılan istenmeyen reklamlar ve bilgisayarı yavaşlaşması gelmektedir. İnsanı çileden çıkaran bu can sıkıcı olayların temelinde, zararlı yazılımlar bulunmaktadır.
Genellikle sosyal medyada sahte bağlantılar araclığıyla, bilhassa da bağımlılık yaratan dizi izleme sitelerinde, sık sık sinsice kullanılan yoğun reklamlar ve yanlış yönlendirmeler nedeniyle bilgisayarlara entegre olan zararlı yazılımlar (adware, spyware, virüs vb) Windows işletim sistemi yüklü, masaüstü ve diziüstü bilgisayarlardaki kullandığımız Google Chrome tarayıcısının başına bela olmaktadır. 


Google Yardım Merkezi Tarafından hazırlanan "Zararlı Yazılımlar Nasıl Tespit Edilir" videosunu, alt yazı seçenekleriden Türkçe'yi seçip izleyebilirsiniz.

Bunların tipik örneklerini

* Açılış sayfasının değişmesi
* Varsayılan arama motorunun değişmesi (genellikle bilinmedik ve abuk sabuk bir site olur)
* Tuhaf reklamlar ve istenmeyen açılır pencereler (pop-ups)
* Chrome'da meydana gelen istenmeyen değişimler
* Bilgisayarın yavaşlaması

şeklinde sırayabiliriz.

1. Google Chrome'daki Zararlı Yazılımları Temizleme

Bizzat, Google tarafından geliştirilen ve ücretsiz bir yazılım olan Chrome Temizleme Aracı (Chrome Cleanup Tool) kullanarak, virüslere, reklamlar ve zararlı yazılımlara karşı tarama yapılabilir.

Bunun yanı sıra, varsayılan aramotoru tuzaklarından da kurtulmak için ücretsiz AdwCleaner yazılımı kullanabiliriz. Bu yazılım aracılığıyla ;

* reklamlar
* istenmeyen araç çubukları
* olası istenmeyen programlar
* tarayıcılara sızma olanak sağlayan

gibi zararlı unsurlardan kurtulabilirsiniz.


2.Varsayılan Arama Motorunu Değiştirmek

Varsayılan arama motorunu değiştirme (büyük halini görmek için görseli tıklayın)

Google Chrome tarayıcıyı açıp.
Sağ üstte, alt alta üç nokta şeklinde bulunan işareti tıklayıp "Ayarlar"'ı tıklayın.
"Ara" başlığı altında, "Arama motorlarını yönet" butonuna tıkayın.

Kaynaklar

1- Windows bilgisayarları Chrome Temizleme Aracı ile tarama : https://support.google.com/chrome/answer/6086368
2- Chrome'u istenmeyen reklamlardan, pop-up'lardan ve kötü amaçlı yazılımlardan temizleme : https://support.google.com/chrome/answer/2765944#browsersettings
3- Google Güvenlik Merkezi - Cihazınızı temiz tutma : https://www.google.com/safetycenter/everyone/start/devices/
4- Varsayılan Arama Motoru Ayarlama : https://support.google.com/chrome/answer/95426
5- Malwarebytes AdwCleaner: https://www.malwarebytes.com/adwcleaner/


Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...