Single Pages

Friday 13 March 2020

EndNote Kullanarak Referans Listesi Hazırlamak

EndNote Kullanarak Referans Listesi Hazırlamak 

EndNoteX9
EndNote, epey yaygın olarak kullanılan ücretli bir referans yönetim yazılımıdır. Ücretli olmasına rağmen pek çok üniversitenin yazılım hizmetleri ofisinden (software download centre ya da IT website), lisanslı sürümü temin edilebilir.

Yazılımı yükledikten sonra Nature, Science Direct, Science, AGU yahut Google Scholar üzerinden, ihtiyacımız olan referansların .ris  ya da .enw uzantılı  kaynak dosyalarını indirebiliriz. Burada dikkat edilmesi gerekilen husus, her websitesi .enw formatını temin etmediği için .ris formatını indirmekte bir sakınca yoktur.

Öncelikle, Google Scholar arama kutusuna ihtiyacımız olan makalenin başlığını yazıyoruz.



İlgili makaleyi bulduktan sonra tırnak işaretini tıklayıp...



açılan pencerede "EndNote" seçeneğini tıklayarak .enw fortmatındaki ya da "RefMan" seçeneğini tıklayıp .ris  dosya türünü indiriyoruz. Ancak, Google scholar referans dosyası sağlamadığı taktirde, ilgili dosya, makalenin yayınlandığı derginin websitesinen indirilebilir.

Tuzo Wilson'un 1965 yılında, Nature Dergisinde yayınladığı "A New Class of Faults and their Bearing on Continental Drift" başlıklı makalenin, bulunduğu resmi websitesine gidelim. https://www.nature.com/articles/207343a0



"Cite this article" metnini tıklayıp...



Download citation bağlantısını tıklayarak, kaynak referans dosyasını indiriyoruz.




İndirdiğimiz dosyayı, iki kere tıklayarak EndNote kütüphanesine yüklüyoruz.




Microsoft Word üzerinden ihtiyacımız olan referansı kullanmak için EndNoteX9 sekmesini tıklayıp "Insert Citation" butonunu kullanarak mevcut referansların listelendiği pencereye erişilir.



Kütüphanedeki mevcut yayınlar listesinden atıf yapılacak yayın seçilir ve "Insert" butonu tıklanır.



EndNote, otomatik olarak atıf yaptığımız yayını, seçtiğimiz referans tipine göre (Harvard) çalışmakta olduğumuz word dosyasının en alt bölümüne ekler.

Birden fazla atıf yapmak istenildiği taktirde, CTRL'ye basılı tutarak çoklu seçim yapılır.
Ayrıca, ön ek yahut atıfların devamına kısa metinler girmek için EndNoteX9 menüsünden Edit & Manage Citation(s) butonuna tıklayıp açılan menüden prefix ya da suffix alanları doldurulabilir.



Örnek vermek maksadıyla kullanılan prefix e.g. 

Son olarak, otomatik olarak hazırlanan referanslar listesi bölümünün başlığını, yazı tipini, metin yapısın ve atıflara direkt bağlantı verebilmek için aynı penceredeki  Tools > Configure Bibliography seçeneği tıklanır.


Configure Bibliography



İlk açılan sekmede, Link in-text citation to references in the bibliography seçeneğini aktif ederek, yapılan atıflara link eklenebilir. Configure Bibliography penceresinden layout sekmesine tıklayarak, metin karakteri, boyunu, referans listesinin başlığı (kaynakça ya da biblografya) düzenlenebilir.

Burada paylaşılan adımlar yazılımın temel unsurlarını yansıtmaktadır ve pek çok yeni kullanıcıya yol gösterebilir. Detaylı bilgi için üretici firmanın hazırladığı detaylı doküman[1] ve topluluk forumuna[2] başvurmak şüphesiz çok faydalı olacaktır.


Kaynaklar
[1] https://researchsoftware.com/sites/researchsoftware.com/files/files/product_attachments/EndNote%20X9%20Windows%20Documentation.pdf

[2] https://community.endnote.com
Comments

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...