Single Pages

Monday, 17 July 2017

Excel'de Çizilen Grafiklere Hata Payları Ekleme (Error Bars)

0 Yorum
Excel'de Çizilen Grafiklere Hata Payları Ekleme (Error Bars)


Bazı durumlarda, grafikleri muhakkak MS Excel ile hazırlamamıza ihtiyaç duyulmakta. Her ne kadar, nazarımda gözde bir yeri olmasa da Excel'in hakkını yemeyelim. Yeri geliyor hayat kurtarıyor, yeri geliyor verileri çok pratik bir şekilde görsel hale getirmenize olanak sağlıyor.

Elimizdeki verilerin hata paylarını çizirmemizi gerektiren durumlarda, aşağıdaki görsellerdeki adımları sırasıyla takip ederek, hata paylarını / oranları çizdirmek için gerekli detayları bulabilirsiniz.


Chart Elements > Error Bars > More Option 



* Ekranın en sağ tarafında görülen "Format Error Bars" bölümünün altında çizdireceğimiz hata payları seçenekleri görülmekte. 

* En alt seçenek olan "Custom > Specify Value" seçeneğiyle hata değerlerini kendimi atayabiliriz.

* Hata paylarındaki pozitif ve negatif değerler benim verilerimde aynı olarak görünmektedir.



Kendi verilerimizdeki hata oranlarının, yatay eksendeki değerlerini, bu şekilde çizdirdik.


Comments

Monday, 10 July 2017

SpaceX Mars Yolculuğu ve Kolonileşmenin İlk Adımları

0 Yorum
SpaceX, Mars Yolculuğu ve Kolonileşmenin İlk Adımları

Mars (SpaceX) - Image source : Libertpub
İnsanoğlunun, Mars gezegeninde bir koloni kurması fikri, artık, bilim-kurgu olmaktan öteye geçmiş gerekli adımları atmaya başlamış, desek, yeridir. Elbette, bu öngörü, ciddi girişimler tarafından yapılmaktadır. SpaceX faaliyetlerinin takipçileri, durumun ne boyutta olacağını tahmin ediyorlardır. Medya ve sosyal medya dışında da faaliyet göstermeye karar veren SpaceX; tarihe not düşmek ve literatüre girmek maksadıyla, bilimsel yayın formatında bir makale yayınlayıp, vizyonlarını ciddi bir şekilde yazıya dökerek, çok mühim bir adım daha attılar. Çünkü yolculuğun sistematiğinden, kullanılacak uzay araçların motorları ve üretim malzemelerine kadar tüm detaylardan bahsedilmiş. Bu sayede, gelecekte yapılacak olan çalışmalara ve araştırmalara referans olabilecek bir kaynak yarattılar.

SpaceX'in CEO'su Elon Musk tarafından yazılan "Making Humans a Multi-Planetary Species" başıklı makale News Space dergisi tarafından yayınlandı. Mars'a yapılacak yolculuk ile ilgili planlar detaylıca ve basit bir dille izah edilmiş, diyebilirim. Esasen, bu konu hakkınaki bilgiler geçtiğimiz Ekim Ayında Mexico'da gerçekleşen International Astronautical Congress 'de sunum yaptığı sırada da dile getirilmişti. Fakat, Bu sunumu SpaceX YouTube sayfasından izleyebilirsiniz. 

"İnsanlığı Çok Gezegenli Bir Tür Yapma" başlıklı yazıda, Mars'a koloni kurulmasının ne kadar makul ve uygulanabilir olduğuna dair temel bilimsel bulgulara değinen, Elon Musk; Ay, Venüs ve Jüpiter'in neden insan ırkı için elverişli olmadığını vurgulamakta. Dünya ve Mars'ın özellikleri birbirine en benzer ve yaşanılabilir en elverişli gezegen olarak değerlendirilmektedir.

Pek Neden Mars ?

Hemen yanıbaşımızda  Ay varken neden Mars'a kadar zahmet ediyoruz. Hatta, Apollo 11 ile 20 Haziran 1969 tarihinde Ay'a ayak basmamışmıydık? Ay'ın temel sorunu atmosferi ve doğal kaynaklarının olmaması. Dahası Ay'ın, Mars'a kıyasla küçük bir gezegen olması.


Mars ve Dünya'nın Karakteristik Özellikleri (Musk, 2017, New Science)


Mars ve Dünya'nın karakteristik özellikleri makalede Tablo 1'de belirtilmiş. Vurgulanan en can alıcı nokta yerçekimi değerleri arasındaki fark. Mars'ın yerçekimi kuvveti Dünya'daki yerçekimi kuvvetinden yaklaşık %62.5 değerinde daha az. Böylece ağır cisimler, daha rahat bir şekilde taşınabileceğine dikkat çekilmiş. Ayrıca sıcaklık farkları nedeniyle Mars, gezegenimize nazaran daha soğuk bir ortam.

Diğer seçenekleri değerlendirecek olursak,
Venüs'ün uygusuzluğu atmosferinin yüksek basınclı sülfür dolu, asidik bulutlarla kaplı olması; Merkür ise Güneş'e çok fazla yakın; Satürn ve Jüpiter'in uydularından birine gitmek yolculuk için çok çok fazla uzak olması ve Güneş'e çok uzak olmaları, insanoğlu için elverişli konumda olmamasına neden oluyor.

Mars kolonisinden temsili bir insan tasviri (Musk, 2017, New Science)

Bu makalenin esas önemi, SpaceX 'in, Mars gezegeninde kolonileşme ve İnsan uygarlığını Dünya dışına taşıma konusunda çok ciddi planları olduğunu ve seyahatin nasıl gerçekleşeceği detaylarını grafiklerle açıklamasıdır. İlk hedef, tekrar kullanılabilir roketler ve uzay gemileri aracılığıyla Gezegenler Arası Taşıma Sistemi (Interplanetary Transport System - ITS) kurmak.

Buradaki temel sorun, Apollo görevlerinde olduğu gibi mevcut yöntemleri kullarak Mars'a ulaşmak, kişi başına $10 Milyar Amerikan Dolarına tekabül etmekte. Dolayısıyla buradaki temel çözüm noktası inşa edilmesi planlanan ITS ve bu sayede, yolculuk, hayal olmaktan çıkıp, gerçeğe dönüşebilecek.  Bununla ilgili pekçok güzel şekilleri ve ayrıntıları makalede bulabilirsiniz.

Peki Ne Zaman Gidiyoruz ?

Makalenin bu kısmı biraz çekinceli diyebilirim; çünkü Musk, haklı olarak net bir cevap vermekten çekiniyor. Dolayısıyla, birçok rakam bulabiliyoruz. En makul değerleri paylaşacak olursak : önümüzdeki 50 ila 100 yıl içersinde, 1000 ya da daha fazla uzay gemisiyle, 100 ve daha fazla insan taşınabileceği öngörülmektedir.

Yolculuk Maliyeti

Günümüz şartlarında Mars yolculuğunun fiyatı, kişi başı $200,000 dolarak olarak hesaplanmış ki bu değer ABD'de ortalama bir ev fiyatı olarak belirtilmiş. Ancak, "Yolculuk Maliyeti" başlıklı pasajda, tahmin edilen yolculuk ücretinin, ton başına $140,000 dolarak olduğu; fakat yolculuk yapacak kişi bagajları ve hayat boyu yiyeceklerini temin etmesi ve toplam ağırlığın 1 ton ağırlığına denk gelmesi durumunda bu ücretin yaklaşık $100,000 dolara ve daha da azalabileceğine dikkat çekiliyor.



Kaynaklar

Elon Musk IAC 2016 Sunumu :  https://www.youtube.com/watch?v=h7uyfqi_te8



Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...