Google Haritaları Üzerinde Hava Kalitesi ve Hava Kirlilik Dağılımları
Bir önceki yazımda, OECD veritabanı kullanımı üzerine yüzeysel bilgiler vermiştim.
İş nedeniyle, sık sık İstanbul dışına çıktığımdan dolayı, nefes aldığımdan hava değişimini kuvvetli bir şekilde hissetmeye başladım. Bunun sonucu olarak, İstanbul'un havasının daha temiz olduğu fikrine kapıldım.
Bu hususta fikirlerimi veriler ile karşılaştırmak amacıyla PM10 ve PM2.5 değelerinin karşılaştırmak için veritabanı aradığım sırada, aklıma, şu sıralar kitabını okuduğum "Now: The Physics of Time" kitabının yazarı Prof. Richard Muller'ın kurucularından biri olduğu, "Berkeley Earth" organizasyonuna denk geldim. Bekeley Earth websitesi aracılığıyla Dünya üzerindeki bütün hava kirliliği oranlarının dağılımlarını görebiliyoruz. PM değerlerinin yanı sıra, NO ve SO2 değerlerini de harita üzerinde görüntüleme şansımız var.
Öncelikle, ükemizde, yeşil renk bandında yani sağlıklı hava olarak listelenen skalada, hiçbir alan görememenin yanısıra, Kuzey Amerika'daki sağlıklı hava değerleri baskın olarak gözükmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Mexico'daki PM2.5 oranının yoğunluğunun dağılımı (07.12.2016)
Fakat Çin'deki dibe vurmuş değerleri görünce, aradaki korelasyon netleşiyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Mexico'daki PM2.5 oranının yoğunluğunun dağılımı (07.12.2016)
Fakat Çin'deki dibe vurmuş değerleri görünce, aradaki korelasyon netleşiyor.
Türkiye'nin PM2.5 oranının yoğunluğunun dağılımı (07.12.2016)
Netice olarak, Türkiye'nin hava kalitesi ve hava kirliliği durumu kiritik seviyelerde gözükmektedir. Bilhassa, kış mevsimi kömür tüketimi neden olduğu kirliliğini, nefes aldığınızda bariz bir şekilde hissedebilirsiniz.
Eş zamanlı Harita Kaynağı : http://berkeleyearth.org/air-quality-real-time-map/?z=6&x=35.43629&y=39.64576&m=h&c=y&f=n&r=h&t=201612/2016120716
Berkeley Earth Hava Kalitesi Haritasi : http://berkeleyearth.org/air-quality-real-time-map/
Yazı sonu